pngegg

Εσύ το ήξερες;

Η παράδοση του Barber Pole χρονολογείται από τη μεσαιωνική περίοδο, όταν οι κουρείς πραγματοποιούσαν επίσης χειρουργικές επεμβάσεις και οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπως αφαίρεση δοντιών. Οι κόκκινες ρίγες αντιπροσωπεύουν το αίμα, το λευκό ταν επίδεσμο, ενώ το μπλε πιθανότατα προστέθηκε αργότερα και αντιπροσωπεύει τις φλέβες.

Σήμερα, το Barber Pole είναι απλώς ένα σύμβολο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως και συνδέεται με τα κουρεία, χωρίς να υποδηλώνει πλέον τις «ιατρικές» υπηρεσίες.

Το αυθεντικό Barber Pole έχει μια χάλκινη σφαίρα στην κορυφή του, που συμβολίζει το δοχείο όπου κρατούσαν τις βδέλλες (για να κάνουν τις αφαιμάξεις) και το δοχείο όπου έπεφτε το αίμα του ασθενή.

Στον μεσαίωνα, οι «barbers» είχαν διάφορους ρόλους στην κοινωνία. Αν και η τέχνη του κουρέματος ήταν η βασική τους δραστηριότητα, επέκτειναν συχνά την επιχείρησή τους για να προσφέρουν πολλές ακόμη υπηρεσίες.

Οι κουρείς-χειρουργοί και οι χειρουργοί-ιατροί συνυπήρχαν ξεχωριστά έως το 1540 μ.Χ. όταν και ο βασιλιάς Ερρίκος ο VIII τους συνένωσε, μέσω της ίδρυσης της «Εταιρείας Κουρέων-Χειρουργών» (Barber–Surgeons Company).

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους των «Βarbers» στον μεσαίωνα ήταν οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέραν.

Μπορούσαν να αφαιρούν τις ψείρες από τα κεφάλια των ανθρώπων ή να περιποιούνται και να ξυρίζουν γενειάδες και να κόβουν μαλλιά, έως και πιο σύνθετες, όπως εξαγωγές δοντιών, εκτέλεση μικρών χειρουργικών επεμβάσεων, και φυσικά αφαιμάξεων.

 

Αυτό γινόταν με τη χρήση ενός ιατρικού μαχαιριού ή ενός ειδικού εργαλείου που ονομάζεται «barber’s pole», το οποίο σήμερα αποτελεί και το σήμα αναγνώρισης των barber shops.

Εκτός από την ιατρική, οι barbers πρόσφεραν επίσης κοσμητικές υπηρεσίες, όπως τη βαφή μαλλιών και μουστακιών, περιποίηση του δέρματος, καθώς και υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης των οδοντοστοιχιών.

Επιπλέον, το σήμα του «Barber Pole» συνήθως συνοδεύεται από το κείμενο «barber shop» ή «barbershop» και μπορεί να βρίσκεται στην είσοδο του καταστήματος ή στην πινακίδα του καταστήματος.

Οι μπαρμπέριδες έχουν έναν πολυούχο άγιο. Ήταν κάτοικος Καλαμάτας, τον έλεγαν Ηλία Αρδούνη και ήταν κουρέας. Αυτός μαρτύρησε επί τουρκοκρατίας και τον έχουν όλοι οι κουρείς ως προστάτη.

“Οχτώ Μαίου, την Κυριακή των Μυροφόρων, φεύγουν απ’ την Αθήνα και πάνε με πούλμαν να κάνουν περιφορά της εικόνας. Μαζεύονται μπαρμπέρηδες απ’ όλη την Ελλάδα”, αναφέρει σε συνέντευξη της η Ζωή Ρωπαΐτου, που είναι συγγραφέας του βιβλίου “Τα Μπαρμπέρικα”, Η πορεία τους στο πέρασμα του χρόνου και αφηγήσεις κουρέων”.

Κάθε τύπος μαλλιών απαιτεί συγκεκριμένη φροντίδα. Είναι τα μαλλιά σας υπερβολικά λιπαρά και πρέπει να το πλένετε πολύ συχνά; Είτε έχετε αδύναμα μαλλιά ή απώλεια μαλλιών ή έχετε κανονικά μαλλιά, γνωρίζετε ήδη ότι κάθε τύπος απαιτεί συγκεκριμένη φροντίδα. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τη συγκεκριμένη φροντίδα, σύμφωνα με τον τύπο των μαλλιών σας.

Εάν δεν έχετε πρόβλημα μαλλιών, είστε πιθανώς από τους τυχερούς. Τα κανονικά μαλλιά δεν είναι πολύ λιπαρά, δεν είναι πολύ αδύνατα και δεν πέφτουν, καθιστώντας τα τον τέλειο τύπο μαλλιών. Χάρη σε αυτό δεν θα έχετε πρόβλημα με την επιλογή των καλλυντικών σας. Επιλέξτε ένα ποιοτικό σαμπουάν για κανονικά μαλλιά και εάν χρειάζεστε ένα καλό μαλακτικό.

Εάν τα μαλλιά σας είναι αδύναμα και στεγνά, χρειάζονται ενυδάτωση. Για αυτό, επιλέξτε προϊόντα που φροντίζουν για εξαντλημένα και αδύναμα μαλλιά και ενυδατώστε τα σε βάθος.

Οι περισσότεροι άνδρες υποφέρουν από λιπαρά μαλλιά. Εσείς επίσης έχετε λιπαρά μαλλιά; Σε αυτή την περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πλένετε τα μαλλιά σας σωστά και να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα καλλυντικά. Χρησιμοποιήστε ένα ανδρικό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά και ξεπλύνετε μόνο με χλιαρό νερό, επειδή το ζεστό νερό αυξάνει την παραγωγή σμήγματος.

Για τους άνδρες με χονδρά και ίσια μαλλιά συνιστάται να προτιμάτε τα κοντά χτενίσματα που δεν απαιτεί πολλές φροντίδες. Εάν έχετε ανυπάκουα, ίσια μαλλιά, αλλά δεν θέλετε κοντά μαλλιά, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία κομμωτή Του χώρου μας που θα τα διαμορφώσει έτσι ώστε να φαίνονται καλά. Η συμβουλή μας είναι να αφήσετε να στεγνώσουν φυσικά χωρίς τη χρήση στεγνωτήρα μαλλιών και να αποφύγετε τα προϊόντα όγκου μαλλιών.

Τα σγουρά μαλλιά μπορούν να φαίνονται υπέροχα αλλά απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα που δεν είναι εύκολο έργο. Για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας σγουρά, δεν είναι αρκετό μόνο για να τα πλένετε το πρωί. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε τα σωστά προϊόντα μαλλιών. Τα σγουρά μαλλιά απαιτούν ενυδάτωση. Επιλέξτε ένα ενυδατικό σαμπουάν και ένα μαλακτικό ή λάδι μαλλιών για να αποτρέψετε το ανεπιθύμητο κατσάρωμα – Frizz Effect. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε πάστες styling και κρέμες που θα βελτιώσουν την εμφάνιση των σγουρών μαλλιών σας.

Μεταξύ των σγουρών και ίσιων μαλλιών υπάρχουν τα κυματιστά μαλλιά. Τα κυματιστά μαλλιά είναι σχετικά εύκολο να σχηματιστούν. Για να διαμορφώσετε κυματιστά μαλλιά, χρησιμοποιήστε έναν αφρό στερέωσης τον οποίο τρίβετε σε υγρά μαλλιά και στη συνέχεια στεγνώνετε με πιστολάκι. Για να διαμορφώσετε ξηρά κυματιστά μαλλιά, πολλοί στιλίστες συνιστούν να χρησιμοποιήσετε σπρέι θαλάσσιου αλατιού που τονίζει και διατηρεί το σχήμα των κυμάτων. Στη συνέχεια, μπορείτε μόνο να διαμορφώσετε το σχήμα των μαλλιών σας με μια πάστα ή κρέμα.

Το γνωρίζετε φυσικά ότι εκτός από την σχεδόν καθημερινή φροντίδα μαλλιών και όσοι έχουν γενειάδα πρέπει να την περιποιούνται. Έτσι, θα πρέπει να πλένετε και τα γένια σας με σαμπουάν περίπου δύο φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και λιπαρότητα. Αν θέλετε να έχετε μια όμορφη γενειάδα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά προϊόντα styling για γένια με τη μορφή ελαίων, βάλσαμα και κεριά.

Ξέρετε ότι οι άνθρωποι χάνουν κατά μέσο όρο 100 τρίχες την ημέρα; Τι μπορείτε να κάνετε όταν τα μαλλιά σας αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα; Δυστυχώς στην αγορά δεν υπάρχει κάποιο προϊόν που να σταματήσει εντελώς την τριχόπτωση, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε προϊόντα τα οποία μειώνουν την τριχόπτωση. Μπορείτε, επίσης να προσπαθήσετε να ενισχύσετε και ενυδατώσετε μαλλιά σας. Σε πολλές περιπτώσεις, το συχνό κούρεμα μπορεί να βοηθήσει, καθώς και η χρήση προϊόντων ενίσχυσης και ενυδάτωσης μαλλιών.

Από την πιτυρίδα υποφέρουν επί το πλείστον οι άνδρες μετά την ηλικία των τριάντα. Η πιτυρίδα εμφανίζεται σε ξηρά ή λιπαρά μαλλιά και οδηγεί στην δυσάρεστη πτώση λευκών νιφάδων. Αν εμφανίσετε πιτυρίδα θα πρέπει να επιλέξετε ένα καλό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας και να αποφύγετε το πολύ συχνό λούσιμο.